GREEN® – Tyget som renar luften

Som några av de första i världen kan vi presentera dig för den revolutionerande tyget GREEN®
GREEN-är självrengörande, och så renar det luften omkring dig.


4m² av GREEN-tyget kan rensa luften från motsvarande en bils luftföroreningar under ett år. Det motsvarar också att plantera träd, så det är en miljöriktigt lösning. Se testresultaten som stödjer detta längre ner på sidan ↓

Om GREEN®

Det finns en växande oro för luftföroreningar bland allmänheten. Särskilt i städerna där koncentrationen av förorening är större.
Som svar på detta har GREEN® skapats. Det första tyg som renar luften genom fotokatalys.

GREEN- tyget är behandlat med en finish framtagen i samarbete med bl.a. Pureti och NASA. Behandlingen renar kontinuerligt ämnet såväl som den omgivande luften med hjälp av fotokatalys och bryter ner föroreningar som NOx, SOx och VOC.
GREEN® är även självrengörande och reducerar mögel- och svampangrepp.
GREEN® sparar dig för tid, pengar, vatten, kemi och energi. Ett miljö och hälsosamt val.

Du kan köpa ditt måttbeställda GREEN-balkongskydd här: Måttbeställt balkongskydd – Markiskvalitet med 10 års garanti

Så fungerar det - Fotokatalys

GREEN-tyget är behandlad med titandioxid (TiO2), som får fotokatalytiska egenskaper via solens strålar. Detta resulterar i en nedbrytning av organiska ämnen, som fett och bakterier, som finns på ytan. 


GREEN-tyget är behandlat med titandioxid (TiO2) nanopartiklar.


När UVA-strålar träffar GREEN-tyget börjar en kemisk process som omvandlar syre och vattenånga från atmosfären till OH- och O2-rengöringsmedel.


OH omvandlar organisk smuts och flyktiga organiska föreningar till mineraler och gaser och blir till H2O.


O2 reducerar kväveoxid (NOx), en av de mest skadliga gaserna som finns i atmosfären, till relativt ofarligt nitrat.


Denna process upprepas miljontals gånger för att rengöra ytan och luften som kommer i kontakt med den. Det minskar kvävedioxidnivåerna med 55 % (laboratorietest, Fraunhofer Institute of Surface Engineering, Tyskland).


GREEN reducerar tillväxt av mögel med cirka 60 % och har en självrengörande effekt på cirka 70 %*.

*Dessa data är vägledande och kan variera beroende på miljöförhållanden.

Tyget

GREEN är gjord av resistent akryl (300g/m2) som är 100% genomfärgad så att den inte bleknar. Det finns 10 års garanti på själva materialet, och som nämnts även är behandlat med nanopartiklar för självrengöring. Tyget är certifierat Öko-Tex Standard 100, och har faktor 50+ solskydd.
 

Testresultat

Pureti har vunnit iSCAPE-projektet från Europeiska unionen för sanering av europeiska städer med fotokatalytisk teknologi. Erkänd av Horisont 2020 som ett av de tio projekt som kommer att forma EU under de kommande sextio åren.
Ytbehandlingen från Pureti har genomgått ett flertal tester och egenskaperna är väl dokumenterade.

Fraunhofer Institute for Surface Engineering and Thin Films IST har genomfört tester på GREEN-tyget där en minskning av kvävedioxidnivåerna med 55 % har fastställts.