Värt att veta - och mäta - innan du köper parasoll

Det finns inget bättre än att sitta på balkongen och njuta av solen på en härlig svensk sommardag. I Sverige är vi bra på att gå ut och suga till oss de underbara solstrålarna som exponerar oss för UV-strålning, så att kroppen kan bilda hälsosamma D-vitaminer.

Men vi kan också utsätta oss för alltför mycket sol när vi är ute och njuter av det fina vädret, och därför är det en bra idé att kunna skärma mot solen när du sitter på balkongen. Lyckligtvis är det lätt att skapa skydd mot UV-strålarna med en balkongparasoll som är enkel att sätta upp.

Hos Balcony Living har vi samlat ett brett urval av balkongparasoller som alla produceras i hög kvalitet, så de tål att användas i många år. Våra balkongparasoller finns i olika färger som ger parasollen en elegant look, oavsett om du föredrar pangfärger eller mer neutrala toner.

När du köper en parasoll för din balkong ska du ta hänsyn till flera olika saker. Här är en liten översikt över vad du ska tänka på och vad du ska mäta innan du köper en parasoll.

Storlek

Storleken på din nya parasoll beror på storleken på din balkong, trädgård eller terrass. Tumregeln är att om du har en balkong eller en liten terrass, då är allt med en diameter på mer än 2,5 meter en överdrift. Normalstorleken är en omkrets på 2 meter. Du ska alltid ha i åtanke aspekter som tiltfunktion, och eftersom en balkongparasoll kan flyttas relativt lätt innebär det att du kan vara rätt flexibel med en mindre parasoll.

Form

Du bör överväga om din parasoll ska vara rund eller rektangulär när den är uppfälld. Det kan nämligen ha inverkan på hur skuggan under balkongparasollen faller på just din balkong. Det vanligaste är naturligtvis en rund parasoll, men om din balkong exempelvis är lång och smal, kan en rektangulär parasoll vara en optimal lösning för dig.

Tilt

När du har bestämt dig för formen på din balkongparasoll bör du överväga om du vill ha en parasoll med eller utan tilt. Alla våra balkongparasoller har tilt på stolpen så att du kan ändra parasollens vinkel, och på så sätt få skugga där det behövs på balkongen. Det innebär också att mindre parasoller med tilt kan klara sig lika bra som större parasoller utan tilt.

Vev

En parasoll kan antingen fällas ut med en gammaldags tryckfunktion eller med en vev, det vill säga ett vevhantag på själva stolpen. Hos Altanbutikken har vi både balkongparasoller med tryckfunktion eller vev. Om du inte har tillräcklig styrka för den vanliga tryckfunktionen, är en parasoll med vev rätt lösning. Parasoller med tryckfunktion har lyftsnören utanpå stolpen, medan parasoller med vev har lyftsnören inuti stolpen, så dessa alternativ har också olika visuella uttryck.

UV-skydd

Alla våra parasoller ger optimalt skydd mot UV-strålning eftersom de har en SPF (Sun Protection Factor) på +50.

Färg

Du kommer att tillbringa mycket tid under din parasoll över sommaren, så välj en färg du inte tröttnar på. Kom bara ihåg att mörka färger absorberar solens värme mer än ljusa färger, och därför blir det varmare att uppehålla sig under parasollen.

Parasollfot eller parasollfäste

När du har hittat den parasoll som passar dig, ska du ta ställning till hur du vill montera parasollen. Här finns två alternativ, nämligen en parasollfot eller ett parasollfäste.

Den klassiska lösningen är naturligtvis en parasollfot, men eftersom golvytan på de flesta balkonger är ganska begränsad finns det flera bra alternativa lösningar. Vi har till exempel "halva" parasollfötter som med en vikt på 20-25 kg lätt kan hålla din parasoll på plats.

Om du vill spara ännu mer plats på din balkong kan du istället välja ett parasollfäste. Med fästet kan du montera din parasoll direkt på balkongräcket, och därmed tar din parasoll inte upp golvyta.

Vissa fästen ska monteras ovanpå balkongräcket - det vill säga en horisontell montering, så därför är det en bra idé att mäta ditt balkongräcke innan du köper en parasoll och fäste. Vi har också fästen som ska monteras nere på själva spjälverket - det vill säga en vertikal montering, och då ska du mäta omkretsen av stolparna och utrymmet mellan dem. 

Och du ska naturligtvis även komma ihåg att kontrollera balkongstolpens diameter och se till att den matchar fästets rördiameter.

Här hittar du vårt stora utbud av slitstarka balkongparasoller, och du hittar också hållare och fästen så att din parasoll för balkongen inte välter om det blåser.