Vårstädning på balkongen? Gör dina teakmöbler redo för våren

Denna guide är även till för eukalyptusmöbler 

Med våren runt hörnet, så tittar ljus och värme fram igen, och vi förbereder oss för många timmar under bar himmel. För många av oss uppstår därför också en önskan om att ge hemmet en riktig vårstädning innan sommaren.

Och här kan balkongen också behöva få lite omtanke. Kanske tycker du att vinterns många månader av snöslask och regn har gjort dina balkongmöbler väderbitna och lite trötta att se på. Men som tur är finns det goda råd att få! Här kommer en guide om hur du enkelt kan behandla dina balkongmöbler i teak.

Värt att veta om teak

Många utemöbler är gjorda av teak eftersom träslaget har lång livslängd. Förutom sin vackra exteriör är träet både hårt och oljigt från naturens sida, vilket gör det idealiskt för det hårdare nordiska klimatet.

Teakmöbler kan därför stå ute året runt. Eftersom trä är ett naturmaterial uppstår dock missfärgning och ojämnheter med tiden om det inte rengörs och behandlas. Med rätt skötsel säkerställer du att du håller dina möbler i bästa skick så att dina balkongmöbler håller under många säsonger.

Rengöring av träet

Vi använder Wood Cleaner från Brafab för att rengöra teakmöbler. Produkten sprayas på träet, sedan skuras smutsen bort med en borste lämplig för trä. Det är viktigt att du alltid skrubbar med årens riktning. Denna behandling kan upprepas så många gånger som det behövs. Använd en fuktig trasa för att torka bort överflödig smuts.

Om ni upplever att det fortfarande finns missfärgningar på träet kan detta försiktigt slipas med sandpapper. Här är det viktigt att träet är helt torrt och rent, annars riskerar ni att trycka in smutsen i träet när du slipar.

Applicering av olie

Om så önskas kan du applicera olja på träet efter rengöring. Här använder vi Brafabs teakolja. Återigen är det viktigt att träet är helt torrt innan du applicerar oljan. Du kan också avstå från att använda olja och lämna dina teakmöbler råa. Således kommer de med tiden att få den vackra grå patinerade ytan som är bekant för träet. Detta beror enbart på vilket utseende du föredrar, eftersom oljan inte påverkar möbelns livslängd eller funktion.

Genom att följa den här guiden ser du till att dina teakmöbler håller i många säsonger och du får ut det mesta av dem.

Vi önskar er alla en riktigt bra vårstädning och en härlig säsong!

Se gärna videon nedan om hur ni oljar teak!