Underhåll av teak

Teak är ett vackert och hållbart träslag, som har många kvaliteter som gör att träslaget är särskilt ämnat till utomhusmöbler. Träslaget är nämligen både hårt och innehåller naturligt olja. Möbler som är producerat i teak kommer därför klara av de skandinaviska väderförhållandena.

Eftersom teak är ett naturligt material kommer det med tiden uppstå förändringar i träet, såsom sprickor i träets översta skikt. På så vis kommer obehandlade teakmöbler få en vacker gråpatinerad yta. Varken det ena eller andra har någon betydelse för hållbarheten – Det har bara en kosmetisk betydelse.

Med rätt vård kan dina teakmöbler hålla många år. Här får du därför råd och vägledning till hur du sköter och underhåller dina teakmöbler, så du har de bästa förutsättningar för att kunna använda möblerna säsong efter säsong.

Val av behandlingsmetoder

När du skaffar dig teakmöbler bör du överväga vilket utseende du önskar att uppnå. Väljer du att låta dina möbler stå obehandlade, kommer färgen på teakträet förvandla sig till det karakteristiska silvergrå ytan som är kännetecknande för obehandlat teakträ. Önskar du däremot bevara den varma rödbruna färgen, kräver detta att möblerna blir regelmässigt behandlade med teakträdsolja.

Rengöring

Beroende på hur du förvarar dina teakmöbler, om det står under öppen himmel eller under halvtak året runt, kommer det kräva varierande vård. Som oftast bör teakmöbler rengöras och eventuellt behandlas minst en gång om året. Regelbunden rengöring förhindrar nämligen att smuts och alger fäster sig och missfärga träet. Du kan därför med fördel rengöra och behandla dina möbler på våren, innan sommaren infaller.

Till rengöring av teakmöbler används en fuktig trasa eller svamp tillsammans med vatten och såpa. Där ska du tänka på att rengöra i ådrornas riktning. Fettfläckar och andra fläckar kan allt som oftast rengöras på detta vis, men skulle detta inte räcka så rekommenderar vi att man använder en Wood Cleaner till rengöring. Därefter sköljer man möbeln grundligt med vatten. Repetera gärna behandlingen för bästa resultat. Har man mindre fläckar kan man även använda ett fint sandpapper.

Behandling med teakträdsolja

Behandling med teakträdsolja bör utföras, innan träet börjar verka torrt och blekt. För att uppnå bästa resultat är det viktigt, att teakmöbeln rengörs innan behandlingen. När du har rengjort möbeln är det viktigt att den torkat helt innan du slipar ytan med fint sandpapper. Därefter kan man påbörja behandlingen med olja. När man oljar ska man så långt som möjligt undvika att möblerna står i direkt solljus.

En alternativ behandling med Wood Protector eller Tvålspån

Du behöver inte behandla dina teakmöbler med olja. Vid felaktig behandling kan du riskera att förstöra träets förmåga att motstå de skandinaviska väderförhållanden, man kan även riskera att stänga inne svampsporer under oljan. Väljer du att olja dina teakmöbler är det viktigt att du är noggrann.

Om du önskar att skydda dina möbler kan man som alternativ till oljebehandling välja att underhålla dina teakmöbler med en Wood Protection eller med Tvålspån. Wood Protection skyddar dina teakmöbler mot fukt och vatten. Det är ett vattenbaserat träskydd med miljöanpassad nanoteknik.

Till behandling med tvålspån skall du blanda 2 deciliter tvålspån med 1 liter varmt vatten. När det är färdigblandat skall det kylas av, till det att konsistensen är som en gröt. Därefter kan behandlingen påbörjas genom att ”gröten” påförs möbeln med en trasa av bomull. Rengör därefter med en trasa eller svamp. Avslutningsvis sköljer man grundligt med vatten. Repetera gärna proceduren för bästa resultat. Under den sista behandlingen skall man inte skölja med vatten, utan bara polera ytan med ett fint sandpapper. Hinnan av två kommer skydda träet.

Vilken metod du väljer, antingen den ena eller den andra, så är det viktigt att rengöra dina teakmöbler med jämna mellanrum, som beskrivs ovan.

Väderförhållanden och förvaringsmöjligheter

Med tiden kan skiftande väderförhållanden och luftfuktighet få träet ådror att resa sig och skapa en rå yta. Det kan fixas med ett fint sandpapper. Utöver detta, till följd av väderpåverkan, kan det förekomma små sprickor i träet. Mindre sprickor påverkar inte träets hållbarhet, det är bara kosmetiska förändringar. Men för att sköta sina teakmöbler rekommenderar vi, att de förvaras i ett ej uppvärmt rum under vintermånaderna, exempelvis vind eller källarrum. Alternativt att de förvaras utomhus med då övertäckta. Men det är viktigt att övertäckningen ligger löst för att säkerställa luftcirkulationen, som ska förhindra att kondens uppstår och övergår till mögel. Vilken metod du än väljer, bör möblerna vara helt torra innan man ställer dem till förvaring.

Följer ni dessa råd ovan och medföljande vägledning, kommer era teakmöbler vara gott rustade för många år framöver