Underhåll & skötsel av bambu

När du ska införskaffa nya altanmöbler, är där tre faktorer som är avgörande för ditt val, estetik, komfort och hållbarhet. Därför kommer du i vårt sortiment hitta ett brett urval av möbler, som är producerat i bambu. Materialet är med det rustika, varma och naturliga utryck inte bara estetiskt vackert, det är även ett av de miljövänliga och hållbara alternativen.

Träsorten är först och främst en resurs som kräver mycket lite vatten och kan användas utan bekämpningsmedel.  Bambu är en snabbt växande planta och ytan på träet är mer slitstarkt än många andra träsorter. Det gör bland annat att livslängden är lång under förutsättning att förarbetet är ordentligt gjort. Sist men inte minst, är bambu en planta, som friger mycket syre och upptar därför stora mängder av CO2.

Därför betraktas bambu som ett bra miljöval då det är en hållbar och förnyelsebar resurs. Det finns alltså flera anledningar till att investera i bambumöbler. Eftersom bambu är ett naturmaterial, bör dina bambumöbler underhållas och vårdas för att hålla sig vackra och förlänga möblernas livslängd. Du får därför här en del råd till, hur du sköter och underhåller dina möbler av bambu.

Skötsel / Underhåll av bambu

För att förlänga bambuns livslängd, rekommenderar vi att du behandlar det med en Wood Protector innan du börjar använda möblerna. Efter detta bör du rengöra dina möbler som minimum en gång om året, för att undgå att ytan blir mottaglig av smuts, fett och damm.

Du börjar med att rengöra möbeln med en ren trasa med såpa och vatten. Alternativt kan ni använda vår Wood Cleaner och följa bruksanvisningen som medföljer produkten. När du gjort detta rekommenderar vi att ni torkar möbeln med en torr trasa eller låter den lufttorka ordentligt innan användning. Behandlingen av bambu skall alltid ske i fibrets riktning, och du kan med fördel använda Wood Protector för extra skydd. Utöver detta rekommenderar vi att smuts eller annat som spills på möbeln torkas av med detsamma för att minska risken för märken och svampangrepp.

Med tidens gång kommer bambun gradvist tappa i färg, detta då det är ett naturmaterial. Det är helt naturligt att ytan får en grå patinafärg. Vill man behålla den gyllene färgen kräver det därför att, man löpande rengör och behandlar möbeln genom att följa dessa råd. 

Om olyckan är framme

Om det uppstått svamp eller mögel på dina möbler, rekommenderar vi att du rengör området med såpa och vatten eller vår Wood Cleaner, eventuellt Protox Hysan, och använder den grova sidan på en svamp för att ta bort svampen eller möglet. När man skrubbat ordentligt, torkar man efteråt med en trasa och låter bambun torka helt innan man eventuellt behandlar med träskydd.

Har det kommit små gråaktiga eller svarta fläckar på din bambumöbel, finns det även råd för detta. Du kan antingen använda ättika under rengöringen eller använda salt på fläcken, gnida försiktigt på området med en fuktig ljummen trasa och därefter låter man det torka.

Förvaringsmöjligheter

Det är viktigt, att du förvarar dina bambumöbler på en torr plats med god ventilation i vintermånaderna. Har du inte plats inomhus, rekommenderar vi att du täcker över dem. Det är dock nödvändigt att övertäckningen ligger löst så att det kan cirkulera luft in och runt möblerna. Bambu ska kunna andas, så materialet kan anpassa sig till temperatur och luftfuktighet som råder där möblerna står, annars kan det skada träet. Innan du ställer möblerna till förvaring eller täcker över dem, bör man rengöra dem för att undgå att smut och dylikt utvecklas sig till mörka fläckar eller svamp till följd av det fuktiga vinterklimatet.

Sköter man underhållet genom rengöring och behandling som rekommenderas så har man de bästa förutsättningar för att kunna använda möblerna säsong efter säsong.

Vill du hellre se hur man håller bambu ren?

Så titta på videon nedan och följ instruktionerna.