Guide - Så väljer du och monterar parasollfästen

Vilka parasollfästen, du kan välja mellan, beror lite på vilka mått ditt balkongräcke har. Det är därför viktigt, att du innan köp av parasoll och fäste mäter ditt balkongräcke.
Av märket Balcony Living Cph erbjuder vi 7 olika parasollfästen, som passar till olika balkongräcken, och monteras på olika vis. Vi har här samlat en guide till vilka parasollfästen, som passar till vilka balkonger samt hur de monteras på ditt balkongräcke.

Sams og Smart

Parasollfästet Sams (se bild 1 nedan) och Smart (se bild 2 nedan) passar båda till ett räcke som är platt och påminner mycket om varandra. För att värdera om fästet passar till ditt räcke, ska du mäta balkongräckets höjd, som ska vara 2-5 cm. Vi rekommenderar dessutom att bredden på ditt räcke skall vara minumum 4 cm för att säkra, att beslaget sitter fast ordentligt.

Uppfyller räcket måtten har du möjlighet att köpa parasollerna Ellen, Locarno och Siesta med fästet Sams. Fästet passar till parasoller med en rördiameter på Ø25 mm.

Med Smart fästet har du lite fler möjligheter. Du kan nämligen välja alla parasoller med en rördiameter på mellan Ø25 og Ø35 mm, dvs  parasollerna Ellen, Locarno, Siesta, Stine, Alu-Smart Easy, Alu-Twist Easy, Flex-Roof och Novara.

När du mottagit både fästet och parasoll, ska båda monteras. Både Sams och Smart har samma tillvägagångsätt. Du skruvar bara av den långa skruven, så du kan placera fästet på balkongräcket, där du önskar att parasollen skall stå. Därefter skruvar du fast skruven ordentligt, därefter är det färdigt färdigt. För att fästa parasollstången, ska du bara lossa på skruven på sidan av fästet. När du placerat balkongparasollen, ska du spänna fast skruven och kontrollera att båda skruvar sitter ordentligt fast.

Hans

Parasolbeslaget Hans är speciellt lämpad för ett rundat balkongräcke och kan placeras både ovanför och under balkongräcket - allt beroende på räckestyp - och mellan balkongribborna.

För att bedöma om fästet passar ditt balkongräcke måste du alltså mäta bredden på balkongräcket som inte får överstiga 8,5 cm, höjden på räcket som inte får överstiga 9 cm samt avståndet mellan reglarna som ska minimum vara 7 cm.

Passar parasollfästet till ditt räcke, har du fritt val på alla våra parasoller, då belsaget kan fås till parasoller med en rördiameter på upp till Ø28 och Ø38 mm

För att montera både fästet och parasollen, lossa först de två skruvarna så att du kan lossa den del av fästet som ser ut som ett handtag. När du har gjort det kan du placera fästet där du vill ha parasollet och sätta ihop fästet igen med skruvarna. Fästet är nu monterat och du kan sedan lossa skruvarna på konsolen som ska ge plats åt parasollstången och dra åt igen efter att du har placerat parasollen.

Ville

Ville parasollfäste är väldigt lik Hans - dock starkare och med större stabilitet.Ville lämpar sig därför även för ett rundat balkongräcke och kan placeras både ovanför och under balkongräcket beroende på typ av räcke. För att bedöma om fästet passar ditt balkongräcke, mät bredden på balkongräcket som får vara max 8 - 8,5 cm, höjden på räcket som får vara max 6 cm samt avståndet mellan galler, som måste vara minst 9 cm.

Ville parasollfäste erbjuder, liksom Hans, fritt val av våra balkongparasoller, då fästet både finns för parasoll med en rördiameter på upp till Ø28 och Ø38 mm. Monteringen av både fäste och parasoll följer samma procedur som med Hans parasollfäste, se ovan.

Storm


Storm parasollfäste är speciellt utvecklat för att säkerställa en stabil och säker fastsättning av din balkongparasoll. För att ta reda på om fästet passar ditt balkongräcke, mät avståndet mellan reglarna, som inte får överstiga 14 cm, och djupet på gallerna, som inte får överstiga 5 cm.

Om måtten passar kommer du även med Storm att ha möjlighet att välja mellan alla balkongparasoller vi erbjuder, eftersom fästet både passar för parasollstänger med en rördiameter på från Ø25 till Ø38 mm.

För att montera Storm parasollfäste, ta först isär fästet genom att skruva loss skruvarna på baksidan av fästet och ta bort bakstycket. Då blir det möjligt för dig att placera fästet på balkongräcket där du vill ha ditt parasoll. Sätt sedan tillbaka bakstycket med skruvarna. Du har nu monterat fästet och är redo att lossa skruvarna som ska ge plats åt parasollstången, och därefter dra åt skruvarna igen när parasollet är på plats. 

Kari

Parasollfästet Kari parasollfäste är lämpligt för de tunna, vertikala stängerna på ditt balkongräcke. För att bedöma om fästet passar ditt räcke måste du därför mäta djupet på den vertikala stången som inte får överstiga 7 cm och bredden som inte får överstiga 4 cm.

Fästet passar till parasoller som har en rördiameter på upp till Ø38 mm. Om måtten på ditt balkongräcke stämmer överens med måtten på fästet, har du möjlighet att välja mellan alla våra parasoller i sortimentet.

Monteringen av Kari parasollfäste är mycket lik monteringen av de andra fästena. Du måste först ta isär fästet genom att skruva loss skruvarna som håller ihop konsolen. Placera sedan fästet på ditt balkongräcke där du vill att
din parasoll ska vara och montera ihop fästet med skruvarna. Monteringen av fästet kommer nu att göras och du kan äntligen göra plats för parasollstången genom att lossa de andra skruvarna på fästet, som du måste spänna åt igen när
parasollet är placerat.

Sumo  

Sumo fästet är det idealiska fästet för ett brett balkongräcke och för slutna balkonger, omgivna av murverk eller liknande. Innan du köper fästet, mät först bredden på balkongräcket som ska vara mellan 5-11 cm.

Om parasollfästet passar ditt balkongräcke kan du fritt välja mellan vårt urval av balkongparasoller med en rördiameter på upp till Ø28 och Ø38 mm.

För att montera fästet på balkongräcket, lossa först skruven som ska fästa fästet i räcket och placera sedan fästet där det passar dig, spänn därefter ordentligt igen. När monteringen av fästet är i sin ordning, som med alla andra, lossar du först de andra skruvarna som ska ge plats åt parasollbaren, och spänn åt dessa när parasollet har satts på plats.

Milo

Fästet Milo parasollfäste är lämpligt för montering på horisontella runda balkongräcken. Detta kan till exempel vara balkongräcken som utformade som ett runt metallrör. Innan köp, kontrollera att ditt balkongräcke inte har en diameter större än 5,5 cm, vilket är den maximala storleken för fästet Milo parasollfäste.
Parasollfästet passar parasoller med en rördiameter på antingen upp till Ø38 mm.
Milo parasollfäste installeras på samma sätt som våra andra fästen. Lossa och ta bort skruvarna som håller fästet på plats, montera sedan fästet på räcket där du vill ha det. När fästet är ordentligt fastsatt, lossa skruvarna på själva parasollfästet för att ge plats åt för parasollstången. När den är på plats, dra åt den ordentligt för en säker och stabil fastsättning av ditt parasoll.

 

Bram

Bram parasollfäste är vårt fäste för balkonger med glasräcken. Det smarta med Bram är att den kan fästas på toppen av glaset och hålla ditt parasoll säkert. Du behöver inte skruva några skruvar genom glaset, så glaset säkras också med det smarta fästet.

Beroende på glasets tjocklek kan du justera det smarta skruvsystemet i fästet så att det passar tjockleken. Fästet har en vikt som håller det på plats tillsammans med skruvanordningen.

 

Pil

Pil är vårt smarta parasollfäste för balkonger som har ett platt balkongräcke. Du kan enkelt klämma fast Pil i räcket med hjälp av skruvklämmorna. Det kan fästas på ett träräcke och sitta på metallen under. 

Om du väljer ett mycket stort parasoll kan det vara en god idé att montera flera fästen eller även en parasollfot för optimal stabilitet. Även i mycket blåsigt väder. Tjockleken på räcket får vara max 3,5 cm och fästet passar till parasollstång upp till Ø38.

Carl

Fästet Carl är avsedd för att fästa ett parasoll på vertikala runda stolpar. Kom alltid ihåg att mäta stolparnas diameter innan köp, eftersom Carl endast passar stolpar med en maximal tjocklek på 5,5 cm.

Parasollfästet passar parasoller med en rördiameter på antingen Ø28 eller Ø38 mm.

Carl monteras genom att helt skruva loss skruvarna på fästets horizontala stång. Fästet fixeras sedan på önskad plats på balkongräcket, och skruvarna dras åt igen. För att sätta in parasollet, lossa skruvarna på själva parasollfästet tills parasollstången kan sättas in och dra sedan åt dem igen.

 

 Se vårt fina sortiment av både parasoller och fästen.