Bark, splintved eller olika grader av kärnvirke - Bli lite klokare på Teak-djungeln

Teak är inte bara teak. Det finns faktiskt en djungel av olika kvaliteter och sorteringar. Här kommer en snabb genomgång av de olika teakkvaliteter du kan stöta på när du ska köpa balkongmöbler.

Teak lämpar sig mycket bra för produktion av utemöbler, eftersom träet har en hög oljehalt och har svampresistenta egenskaper. Träets naturliga oljor gör det också oätligt för skadedjur som termiter. Det är ett material som inte nödvändigtvis behöver mycket underhåll. Om du väljer att inte olja dina balkongmöbler av teak, får de en gråaktig nyans på sikt. Denna typ av patina har naturligtvis sin charm, men om du behandlar dina teakmöbler med till exempel teakolja behåller träet sin mörka och varma glöd.

Teakträ delas in i olika kvaliteter, nämligen kärnvirke, splintved och bark.

  • Kärnvirke är den inre och därmed den bästa delen av teakträet. Färgen är enhetligt mörkbrun eller rödaktig och har en yta som kan se nästan blank ut. Inom kärnvirke finns ytterligare sorteringar, eftersom man skiljer mellan Grade A eller Grade AB (där man tillåter lite ljust trä). Grade A och Grade AB teakträ kan stå obehandlat eller man kan olja det, och hållbarheten av denna kvalitet kan vara så lång som 50 år. Eftersom det numera är svårt att få tag på Grade A kvalitet, har man i stort sätt övergått till att använda Grade AB. De teakträd som skördas på teakplantagerna är normalt mycket mindre än tidigare. Därför är ytan något mindre jämn i färgen om man jämför med tidigare teakträd.
  • Splintved är den del av träet som ligger mellan kärnan och barken. Splinten är full av levande celler, och det är här vatten och näringsämnen transporteras från roten till bladen. Splint är betydligt ljusare än kärnvirke, och det rör sig om den sämsta kvaliteten som heter Grade C.
  • Barken finns naturligtvis ytterst och ska skydda underliggande splintved och kärnvirke från uttorkning, infektion och fysiska skador. Dessutom leder barken organiska tillväxtämnen från bladen till grenarna, stammen och rötterna. Teakträets bark har enligt uppgift goda läkemedelsegenskaper men kan inte användas i möbelproduktion.

 

Här är den tydliga skillnaden mellan det mjuka och mycket
oljiga kärnträet och desto mer torra, och därför ljusare, splint

Det tillverkas massor av billiga möbler i den förr nämnda Grade C-kvaliteten, men hållbarheten är tyvärr inte speciellt imponerande och träet tenderar att spricka. Typiskt kostar denna kvalitet 1/10 av priset på kärnvirke, och därför kan man också tillverka billiga teakmöbler.

Hos Balcony Living använder vi bara slitstarkt A- eller AB-trä - aldrig den dåliga C-kvaliteten.

Se vårt stora utbud av teak balkongstolar här
Se vårt stora utbud av teak balkongbord här
Se vårt stora utbud av teak blomlådor här