Balkongmöbler i teak - är det verkligen hållbart?

Det finns många fördomar om teak, och tyvärr bygger dessa på missförstånd och 30-40 år gamla antaganden och tillverkningsmetoder. Här kommer en kort introduktion till samtida teaktillverkning och lite om vårt förhållningssätt till teak som ett hållbart material.

Teak växer naturligt i tropiska områden i Asien, och där har man för år sedan utövat hänsynslös rovdrift på just denna typ av träd. Speciellt de stora teakträden - som innehåller mer av det eftertraktade kärnvirket än de yngre – fälldes utan hänsyns till miljö och djurliv. På grund av dessa metoder har teak, med rätta, fått ett rykte om att inte vara hållbart utan direkt skadlig för de lokala biotoperna i Asiens tropiska områden.

Tyvärr är det fortfarande en utbredd fördom att teakträ inte är ett hållbart material. Men dessa fördomar stämmer inte längre, eftersom man har infört mycket stränga begränsningar för teakimport till EU. Den enskilda produkten, till exempel en balkongstol, ska kunna spåras tillbaka till exakt det träd som har fällts. Allt teakträ som vi använder vid framställning av våra balkongmöbler kommer från plantager där man aktivt har planterat teakträd. Dessutom använder vi endast teak från plantager som följer FSC regler och så långt som möjligt FSC-certifierade plantager.

Desuden bruger vi kun teak fra plantager der overholder FSC retningslinjer og så vidt muligt teak fra FSC-certificerede plantager

Eftersom teakträsproduktionen nu har reglerats kraftigt använder vi fortfarande teak när vi tillverkar våra balkongmöbler. Det är inte bara tillverkningsmetoden som gör teak till ett hållbart material. Teakträets hårdhet och kvalitet gör det till ett långtidshållbart material som tål alla Nordens väderförhållanden.

Se vårt stora utbud av teak balkongstolar här
Se vårt stora utbud av teak balkongbord här
Se vårt stora utbud av teak blomlådor här