Vår på balkongen!

Skrivet till Balcony Living av Boe Sallingboe från Altan-alferne.dk. (Bildeder är tagna av Boe Sallingboe, Lone Meldgaard og Jane Pedersen)

 

Vi längtar alla efter värmen, groddarna, blommorna och löven på träden. Vi saknar naturens under, efter månader med för lite sol, för få blommor och inga sommarfåglar och ingen tid till att spendera på balkongen.

Nu öppnar snart säsongen för uteliv igen. Blommorna ska pysslas om här i början efter en lång vinter i vila. Kanske har du hittat massor av inspiration över vintern, så det är nog att starta med, när alla nya blommor ska integreras i ditt uterum. Man kan så smått gå igång med att ta de första stegen för att få en god avkastning efter en lång säsong.

Det är med start i mars månad som man kan börja plantera, så att man kan skörda exempelvis potatis två gånger per säsong, eller så kan man ta en tur till ett trädgårdscenter och införskaffa några av de bästa kryddörter och perenner.

Om du ska ha nya växter på din balkong eller takterass, så är det bäst, om man kan hitta gamla planter. Planter från förra året, kryddörter, perenner, buskar och träd, som har överlevt de fyra årstiderna. När de nu är igenom vintern så har de acklimatiserat sig bättre. Det är dessa växter man vill få tag i, eftersom de är mer robusta och klarar bättre av de relativt tuffa förhållandena i stadsträdgårdens krukor och balkonglådor.

Det är också nu du kan börja planera din köksträdgård om du vill bli mer självförsörjande. Har du sol på din balkong kan du med större eller mindre framgång odla följande:

Gurka, sparris, basilika, plommon, blåbär, broccoli, bronsfänkål, citronmeliss, dill, dragon,fikon, morötter, havtorn, hallonvitlök, isop, jordgubbar, jordgubbar, potatis, koriander, lök, mejram, mynta, oregano , gräslök, gräslök, rädisor, vinbär, rosmarin, rödbetor, salvia, svarta vinbär, timjan, tomater, tranbär, vindruvor, äpplen, ärtor.

En köksträdgård kräver sol och vissa växter kräver lä, men med rätt vattning och lite skötsel kan de flesta lätt odla frukt, grönsaker och örter i fönsterbrädan och på balkongen.

 

Det blir härligt att få våren tillbaka så vi kan njuta av naturen igen. Blommor, varma plädar och mjuka kuddar. Långa kvällar på balkongen.

Du hittar mängder av inredning, och det mesta du behöver med balkonglådor och textil hos oss på Balcony Living.