Så inreder du din balkong minimalistiskt

I Skandinavien har den minimalistiska inredningstrenden vunnit stor popularitet och satt sina spår i många svenska hem de senaste åren. Utmärkande för stilen är dess enkelhet, dämpade färger och viktningen av kvalitet framför kvantitet. Populariteten måste bl.a. ses i linje med minimalismens lugna och stilfulla uttryck, som skapar rätt ram för att slappna av i kropp och själ efter en lång dag.

Men hur inreder du din balkong i linje med minimalismens ideal? Oavsett om du behöver inreda din nya balkong eller bara vill omdefiniera din balkonginredning, här är en guide för att komma igång med ditt minimalistiska projekt.

Orientera dig i rummet

Du måste först titta på dina förutsättningar. Hur stor är din balkong? Hur många möbler och hur många tillbehör har du redan? Och finns det utrymme att röra på sig? Det är viktigt att ta hänsyn till utrymmet innan du på allvar ger dig i kast med att inreda. En minimalist lever i nuet och försöker därför begränsa den materiella konsumtionen så att bara det väsentliga finns kvar. Vill du komma igång bra är det därför självklart att se över dina tillhörigheter en efter en och välja ut de enkla och stilrena prylarna som antingen betyder något för dig eller som berättar något om dig och din stil. Och slutligen, kom ihåg att hålla ett öga på kvalitet snarare än kvantitet. Om det finns utrymme mellan tillhörigheterna kommer din balkong att se större ut.

Kombinera funktionalitet och estetik

Efter att ha tittat på din balkong och valt ut de föremål du anser vara användbara kan du börja planera utrymmet i rummet. Det blir här viktigt att reflektera över rummets primära funktion. Vad använder du din balkong till? Varje föremål ska ha ett syfte och därför ska bara de möbler som stödjer rummets funktion lämnas kvar. Det finns inget behov av att ha fyra stolar för att ta plats dagligen om man vanligtvis bara är två på balkongen. Dessutom kommer det att vara fördelaktigt att orientera sig mot möbler som tjänar flera syften - så kallade multifunktionella möbler - som är både användbara och vakra att se på.

Välj färger noggrant

Även i ditt färgval måste minimalism beaktas. Använd gärna en neutral färgpalett kombinerad med en fräsch färgfläkt. Den minimalistiska inredningsstilen domineras ofta av färgerna svart, vit, grå eller beige, men du kan med rätta välja att lägga till en extra färg för att skapa en dynamisk atmosfär. Du kan också våga göra det lilla extra och applicera olika nyanser inom samma färgpalett. För det ändamålet kan du ta med växter, textilier och enkla eller estetiska tillbehör.

Sätt ditt personliga avtryck

Nu behöver inte allt vara så himla fyrkantigt eller stelt. Du kan därför enkelt kombinera den minimalistiska inredningsstilen med din egen personliga stil. Du kan göra detta genom att använda växter, textilier och tillbehör. Fyll t.ex. en balkonglåda eller två med dekorativa blommor och växter och hitta en prydnadskudde till din balkongstol utifrån den färgpalett du valt. Du kommer till och med att bryta med det annars så hårda uttryck som de skarpa, eleganta linjerna skapar och bidrar till ett varmare och mer välkomnande uttryck.

Bevara den röda tråden

Vilka val du än gör under ditt minimalistiska projekt är det viktigt att du kommer ihåg den röda tråden längs vägen. En bra tumregel är att vara medveten om val av material, färger och geometriska former. Tar man hänsyn till den röda tråden ser man till att följa minimalismens ideal. Och ännu bättre är att du har gjort inredningen både personlig och mysig genom att använda växter, textilier och accessoarer.