Planera och plantera på din balkong

Blommor och örter i Liva  - Få en flygande start på odlingssäsongen med  växter som kan pryda dina balkonglådor.

 

Balkonger finns i alla väderstreck och varje riktning erbjuder unika fördelar och utmaningar för hvad som odlas på balkongen.

Norrbalkongen vanligtvis den minst eftertraktade och mest förbisedda, eftersom den tenderar att vara kallare på grund av bristen på sol. Trots detta har norrbalkongen sina fördelar, som ett naturligt skydd mot överhettning under heta sommardagar och mindre krav på bevattning. Dessutom har den ofta gott om naturligt ljus, även om den inte får lika mycket sol.

Motsatsvis har söderbalkongen ofta ett positivt rykte tack vare den generösa mängden sol och värme den får, även om många växter inte trivs där och kräver konstant bevattning.

Öst- och västbalkonger anses för att vara optimala, eftersom de erbjuder morgon- och kvällssol som gör det möjligt att njuta av härliga frukostar eller vackra solnedgångar. Dessutom skapar dessa väderstreck gynnsamma odlingsförhållanden för många växter.

Altankasserne er Diamant & Sofie.

Ätliga växter och örter som gillar en skuggig balkong:

  • Smultron tål halvskugga. 
  • Vild vitløk växer vilt i skogar och parker med lövskog och trivs också i skuggan. 
  • Persilja, Koriander och gräslök trivs med förvånansvärt lite sol. 
  • Sallad och många asiatiska bladgrönsaker föredrar lägre temperaturer än direkt sol.

 

Balkonglådan Maja finns i olika storlekar

Dekorativa växter som gillar en skuggig balkong:

  • Murgröna växer väldigt snabbt – även i skuggan – så du måste hålla koll på den, så den inte växer ifrån dig på balkongen.
  • Ormbunkar finns i en myriad av varianter, men gemensamt för dem alla är att de oftast finns på skogsbotten, och därför är vana vid att leva i skuggan.
  • Flitiga Lisa kan blomma nästan året runt, och förökar sig snabbt, även i halvskugga. Kan övervintra i ett ljust fönster.
  • Hortensia familjen  kräver inte så mycket sol. Det är avgörande att undvika att en hortensia torkar ut helt, eftersom det kan vara mycket svårt att återuppliva den när den väl har torkat ut.

 

Vi har många olika balkonglådor. Balkonglådor i klassisk eller modern stil, men även modeller där du kan fräscha upp balkongen med alla möjliga färger. Föredrar du det mera naturliga har vi flera vackra balkonglådor i trä och vill du ha det minimalistisk med rena linjer så har vi även ett stort utbud av nalkonglådor i zink.
Det är bara att välja bland färger, storlekar och funktioner!

Utforska våra balkonglådor, eller på gå upptäckt i vårt stora utbud av tillbehör till balkongen, och hitta just den krukka som passar på din balkong.