Klara, färdiga...Balkongliv start: En fem stegs-guide till den nyblivna balkongägaren

Efter lång tids väntan på både kommun och eller bostadsrättsförening står din balkong äntligen färdig och klar att användas: Ditt egna utomhus frirum, där du och dina nära och kära kan dela en flaksa vin och se varandra i ögonen över en härlig middag, där du kan läsa de böcker, som samlat damm i bokhyllan, sticka, dricka morgonkaffe eller bara njuta av solens strålar. 

Men för att uppleva det bästa balkonglivet så måste ju förutsättningarna vara optimala. De ska avspegla dina önskemål och behov, och samtidigt de frambringa de möjligheter, som din balkong ger dig. Det kräver eftertanke och förberedelse. Vi presenterar därför en fem stegs-guide till dig, den nyblivna balkongägaren, med förhoppning om att ge dig några redskap till att skapa din drömbalkong. 

1. Stäm av förväntningarna
Bli först klar med dig själv, vad du önskar att få ut av din balkong. Skall din balkong vara en samlingspunkt för socialt samvaro? Önskar du dig en mindre köksträdgård? Skall det vara ett ställe, där du kan sola liggandes? När du har gjort upp med dig själv, vad du önskar att använda din balkong till, och vad som är viktigt för dig, då har du också lagt ut några tydliga ramar för din balkonginredning.

2. Skapa en vision
Först då blir det möjligt att komma närmare hur din balkong ska se ut. Hur ska stilen vara? Vilket uttryck och vilket humör går du efter? Ska det finnas utrymme att veckla ut sig? Finns det specifika material och färger du föredrar? Tänk gärna generellt och sök inspiration via hemsidor, tidningar eller sociala medier. Har du en vision slipper du famla i blindo när du ska inreda din balkong

3. Skaffa en överblick
Innan du köper på dig balkongmöbler så är det en god idé att undersöka vad som är möjligt att förverkliga. Få en känsla för utrymmet. Ta reda på var solen kommer ifrån, om dörrarna öppnas inåt eller utåt, och ta reda på
hur mycket utrymme du faktiskt kan använda. Glöm inte att mäta.

4. Håll ihop vision och reella möligheter 
När du väl vet vilka förväntningar du har på utrymmet, vet vilken vision du strävar efter, och samtidigt har ett öga för de begränsningar din balkong har, kan du relatera till de verkliga möjligheterna och göra upp en plan för inredningen. Kanske finns det inte plats för allt du hade hoppats på, åtminstone inte på en och samma gång. Du måste göra ett antal kompromisser för att både du och din balkong ska synas och höras.

5. Se mulighederne vokse ud af begrænsningerne 
Oavsett storleken på din balkong är alternativen lyckligtvis många. När du väl har upptäckt dem kan du skapa ett mysigt och inbjudande utomhusutrymme. Om du inte har kvadratmeter i överflöd kan du t.ex. tänka på (multi)funktionella
möbler som häng- och fällbord, stolar som antingen kan fällas ihop eller staplas eller förvaringsbänkar. Det kan också vara så att dina visioner bara behöver justeras lite så att du istället för en loungesoffa nöjer dig med en loungehörnmodul. Har du gjort de nödvändiga överväganden och gjort grundarbetet har du de bästa förutsättningarna för att skapa precis den balkong som passar dig och därför också de bästa förutsättningarna för
att leva ditt bästa balkongliv.

Hur gör andra som inrättat balkong?

Tillsammans kan vi inspirera varandra. Vi har därför besökt en familj på Frederiksberg, som precis varit med om hela processen. Över en kopp kaffe berättade familjen vilka funderingar och erfarenheter de hade som nyblivna balkongägare.

"Att skaffa balkong innebar för oss att vi fick en alldeles egen "privat" uteplats. En plats att odla våra fritidsintressen, njuta av mat och vin och inte minst samlas som familj i det fria ... Med visionerna för inredningen ville vi skapa en bohemisk stil med mycket varma tränyanser och växter för att skapa en levande balkong - gott och väl utan att behöva flytta runt mellan möblerna..."

"Vi fick också snabbt erfara att det är viktigt att titta på balkongen innan man använder betalkortet och handlar. En idé kan vara bra på pappret, men det är det inte nödvändigtvis i praktiken. Efter att ha gjort ett felköp, en allt för en stor men vacker solstol lade vi därför upp en ny plan: Vi tittade på balkongen för att bedöma vad som faktiskt finns och inte finns plats för möbler, för oss blev lösningen att gå den multifunktionella vägen och köpa extra stolar, vilket vi kan då ta reda på om vi får gäster på besök..."

"Vårt bästa råd? Inred din balkong baserat på tillgängliga kvadratmeter
och få ut det mesta av det"