Hur planterar jag optimalt på balkongen?

Skrivet till Balconyliving av Boe Sallingboe från Altan-alferne.dk. Illustration utlånat av Boe Sallingboe. 

Låt oss först slå fast att växter kan trivas i en blygsam mängd jord så länge de inte torkar ut, annars så står plantorna och sumpar med för mycket vatten runt rötterna.

Bortsätt från de enskilda växter som kräver sur jord / rhododendronjord kan du till alla dina blommor, träd, buskar och livsmedel som grönsaker och örter använda en bra växtjord eller krukjord, gärna ekologisk, med mini-leca och lera granulat blandat i jorden. Det viktigaste är att jorden inte omvandlas för snabbt, därför är det bra att mini-leca säkerställer en viss luftighet i jorden och lergranulatet ser till att mineraler utsöndras i jorden och växtens rotsystem under en längre period.

Hvordan planter jeg optimalt på altanen i flere Klimakrukker

Självvattning eller kapillärsystem är viktigast när man planterar stora växter som man vill odla från år till år. Är du mer för att plantera grönsaker och sommarblommor kan du enkelt undvika kapillärsystemet och istället vara mer närvarande i din köksträdgård, för att vattna och pyssla.

Själv planterar jag allt i stora självvattnande krukor, eller balkonglådor med vattenreservoar i botten. På så sätt ser jag till att mina växter inte står och törstar eller ruttnar för att de antingen får för lite eller för mycket vatten. Vi gör våra egna krukor på Altan alferfe och det finns andra bra modeller på marknaden från t.ex. Lechuza, Elho och Emsa. Inklusive en illustration av hur den självvattnande burken/kapillärsystemet fungerar:


Hvordan planter jeg optimalt på altanen i Klimakrukken

Bilden ovan visar den vackra Smart Design krukan från Urbangaarden, den finns i olika storlekar, är tillverkad av 100% återvunnet material och producerad i Danmark.

Mycket nöje!

____________________

Om du vill ha ännu mer kunskap om urbant stadsliv kan du söka efter ytterligare information på altan-alferne.dk och urbangarden.dk, samt facebook/altan-alferne.

Boe Sallingboe har gett ut böckerna "Natur in i staden" Gyldendal 2016 och "Naturen skämmer bort din hjärna" Mellemgaard 2018.