Balkonglådor till höst och vintermånaderna

Höstplanter till krukor och balkonglådor

Vi har i samarbete med den danska urbana trädgårdsmästaren Boe Sallingboe hos Altan-alferne, tagit fram en samling på 4 olika balkonglådor som inreder balkongen och uterummet under höst- och vintermånaderna.

Beroende på var i landet du bor, kommer de olika lådorna stå fint över hösten och vintern. Rådfråga gärna hos ditt lokala trädgårdscenter för blommor vilka förhållande som gäller för just dig. Där finns experter som kan ge goda råd och hjälp om du inte själv har så stor erfarenhet med planter. Det rekommenderar vi, om du har behov av råd och tips innan du drar igång.

Se även vårt inspirationsgalleri av bilder med höstbalkonglådor här nedan 

Den ätliga balkonglådan
Rosmarin, Salvia flera varianter, Kinesisk vitlök, Palmekål, Citrontimian, Kryddtimian

Den vilda ljusblå balkonglådan
Nepeta Kattmynta, Krypmalört, Blåax, Svingel,  Ljung, Vit Skogsaster
, Scilla

Den gamla dikeskant balkonglådan
Trelyng, Alunrot, Pennisetum, Asters, Japansk Blodgräs, Krekling, Rutelilja

Mormors härliga balkonglåda
Trädgårdsnäva, Kärleksört, Höstanemoner, Revsuga, Röd Solhatt, Botaniska Tulipaner

 


Ytterligare växtlista:

Tidiga lökväxter ger liv åt uteplatsen under årets första månader, och placeras i balkongkrukorna på hösten:

Snödroppe, Krokus, Vitsippa, Scilla, Kungsängslilja och Botaniska tulpaner

Tips og tricks:
Generellt är plantorna som är valda här glada för att stå relativt torrt. Man kan med fördel plantera i lite sur jord, som exempelvis rododendronjord. 

Förhållandet med att vattna på den kalla årstiden är tricket, enligt Boe Sallingsboe att man ska vattna lite, men ofta. Plantorna ska inte stå med rötterna i vatten.

I balkonglådorna kan man med fördel plantera tätt, 1 planta per 10 cm, då tar de hand om varandra och man får snabbt ett härligt och rikligt uttryck.

Färgsammansättning är alltid en smaksak, det är upp till var och en att hitta sin egna kreativa sida och bli balkong trädgårdsmästare.

Det är klokt att ha i åtanke de stora klimatskillnaderna i vårt avlånga land. Mycket kan övervintra i krukor och balkonglådor om de har rätt härdighet och placerade på ett passande ställe. Rådfråga gärna hos ditt lokala trädgårdscenter om du är osäker så det blir rätt förutsättningar för just dig och dina planter, där kan du få inspiration och råd till höstens och vinterns balkonglådor.

Inspirationsgalleri från balkongen